Mitä ovat anime ja manga?

Anime

Anime tarkoittaa japaniksi animaatiota. Sana on tullut japanin kieleen joko ranskan sanasta ”animè” tai englannin sanasta ”animation”. Kun japanilainen käyttää sanaa anime, kattaa tuo sana kaiken animaation – myös länsimaisen animaation, mutta kun länsimaissa käytetään sanaa anime, se tarkoittaa nimenomaan japanilaista animaatiota. Japanissa animaatiolla on hyvin erilainen asema kuin Euroopassa. Länsimaissa animaatiot ovat yleensä koko perheelle suunnattuja piirroselokuvia, sitcomeja kuten vaikkapa Simpsonit tai lasten piirrettyjä elokuvia. Japanissa taas animaation keinoin voidaan esittää aiheita laidasta laitaan lastenohjelmista kauhuun ja urheilusarjoista trillereihin. Japanilainen animaatio on siis paljon monipuolisempaa kuin länsimainen.

Japanissa aloitetaan yleensä yli sata uutta animesarjaa vuodessa, mikä kertonee animen suosiosta sekä tuotantomääristä! Animen suosio on noussut länsimaissa vähitellen, mutta animesarjoja on kyllä esitetty televisiossa Japanin ulkopuolella jo 60-luvulla! Voimakkaasti animesta kiinnostuttiin lännessä vasta 80- ja 90-lukujen vaihteessa. Nykyään Suomestakin on mahdollista ostaa animea esimerkiksi DVD:na. Animen suosio on noussut länsimaissa varmastikin osittain sen vuoksi, että se on niin kovin erilaista kuin länsimainen animaatio. Lisäksi se on niin kovin monipuolista ja kykenee tarjoamaan jokaiselle jotakin sopien siten hyvin erilaisiin makuihin.

Manga

Manga on japania ja tarkoittaa sarjakuvaa. Jos sana käännetään suoraan, se tarkoittaa ”turhaa kuvaa” tai ”sutaistua kuvaa”. Japanin kielessä sana manga sisältää kaikki sarjakuvat, myös länsimaiset sarjakuvat, mutta länsimaissa sanalla manga tarkoitetaan nimenomaan japanilaista sarjakuvaa. Länsimaissa vähemmistö ihmisistä lukee sarjakuvia ja niitä painetaan vähän suhteessa muihin painotuotteisiin, kun taas Japanissa kaikenikäiset ihmiset lukevat sarjakuvia. Japanissa mangaa lukevat niin lapset kuin vanhuksetkin! Japanilainen sarjakuvatarjonta on siksi paljon laajempi ja monivivahteisempi kuin länsimaisen sarjakuvan. Aihepiirit vaihtelevat saduista aikuisten elämää kuvaaviin asioihin, jolloin mangassa voi esiintyä jopa erotiikkaa.

Mangaa luetaan sekä oikealta vasemmalle että peilattuna eli länsimaisessa lukujärjestyksessä ja sitä julkaistaan lähinnä mustavalkoisena, koska värien on koettu häiritsevän juonta. Tarinan juoni on usein monikerroksinen ja henkilöhahmojen tyypittely on tavallista. Tehokeinoja, kuten säihke-efektejä, kukkasia ja salamoita, käytetään mangassa korostamaan tilanteita ja tapahtumia. Erityisesti mangaa piirtäneet naiset ovat kehittäneet näitä erilaisia efektejä voidakseen laajentaa hahmojensa tunteiden kuvaamista.

Japanissa julkaistuista kirjoista ja lehdistä noin kolmannes on mangaa ja sitä myydään miljoonapainoksina. Mangalla on siis Japanissa paljon vahvempi asema kuin sarjakuvilla Euroopassa. Mangasarjat on usein suunnattu tietylle ikäryhmälle tai muutoin rajatulle lukijakunnalle ja tyylisuunnista ovat edustettuina esimerkiksi fantasiamanga, romanttinen manga, koulutusmanga, eläinmanga, toiminnalliset mechasarjat sekä seikkailut, jotka sisältävät itämaisia taistelulajeja. Ostetuin manga on pojille suunnattu Shònen-manga.

Manga on tarkoitettu edulliseksi ajanvietteeksi eivätkä manga-lehdet ole Japanissa keräilykohteita. Tämän vuoksi massamarkkinoille suunnattu manga painetaan yleensä edulliselle uusiopaperille, jota kierrätetään ostaen paperi uudelleen käyttöön, kun manga on luettu. Usein manga ja anime kulkevat rinta rinnan; joko suosituista mangasarjoista tehdään anime-elokuvia tai suosituista animeista mangoja.

Euroopassa ensimmäinen laajaa huomiota osakseen saanut manga oli Keiji Nazakawan Hiroshiman poika vuosina 1984-1985. Suomessa käännettiin Hiroshiman pojan jälkeen Katsuhiro Otomon Akira vuonna 1996. Mangan suosio kasvaa Euroopassa kovaa vauhtia, erityisesti sellaisissa maissa, joilla on pitkään kestänyt vahva sarjakuvakulttuuri. Esimerkiksi Ranskassa sarjakuvajulkaisuista jo noin kolmannes on mangaa. Yhdysvalloissa manga on jo käytännössä syrjäyttänyt amerikkalaiset sarjakuvat myyntitilastojen kärjestä! Yhdysvalloissa mangan suosio onkin kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina! Suomessa ilmestyy säännöllisesti vasta muutama mangasarja. Tästä huolimatta näyttää siltä, että manga on löytänyt tiensä myös suomalaisten fanien sydämiin!